Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Psychodietetyka i żywienie człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: RKO/HP-SL>PSYCHIŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Psychodietetyka i żywienie człowieka
Jednostka: Wydział Rehabilitacji Ruchowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
KATEGORIA PRZEDMIOTU:

Przedmiot dodatkowy

CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 02

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M14) Pokaz slajdów
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F3) Kolokwium

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P1) Egzamin pisemny
(P3) Średnia ważona ocen formułujących

Skrócony opis:

Cele przedmiotu:

1). Znajomość zasad prawidłowego żywienia.

2). Funkcje fizjologiczne i wartość odżywcza podstawowych składników pokarmowych.

3). Umiejętność planowania i układania diet w prewencji chorób oraz w wybranych schorzeniach. Edukacja żywieniowa dla zdrowych i chorych osób.

4). Znajomość działań diagnostycznych, terapeutycznych i edukacyjnych w zakresie żywienia.

5). Opanowanie pojęć z psychodietetyki.

Wymagania wstępne:

Znajomość podstaw z fizjologii, biologii.

Znajomość podstaw z psychologii.

Pełny opis:

Treści programowe

Wykłady

Dietetyka a prewencja chorób przewlekłych niezakaźnych. Żywienie zdrowego człowieka. Wpływ prawidłowego żywienia na organizm.2h

Charakterystyka składników pokarmowych (aminokwasy egzogenne, klasyfikacja białek, węglowodany: indeks glikemiczny, tłuszcze: rola kwasów wielonienasyconych). 4h

Witaminy, makro- i mikroelementy (rodzaje klasyfikacji, funkcja w organizmie, źródła w pożywieniu, normy, znaczenie w profilaktyce i chorobie).4h

Błędy żywieniowe.Profilaktyka chorób dietozależnych (otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2, osteoporoza itd).2h

Substancje antyodżywcze. Substancje dodawane celowo do żywności.2h

Ćwiczenia

Funkcje białek, węglowodanów, tłuszczów. 2h

Charakterystyka całkowitej i podstawowej przemiany materii (Ppm). Obliczanie Ppm.1h

Źródła energii dla ustroju (magazynowanie i wydatkowanie, rodzaje bilansu energetycznego).1,5h

Obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego w zależności od różnych czynników (wieku, płci, schorzeń, rodzaju wysiłku). 1,5h

Zasady planowania diet, rodzaje diet. Choroby dietozależna a dieta.2h

Planowanie diet w prewencji otyłości. Zastosowanie programów komputerowych. 2h

Przygotowanie diet w profilaktyce chorób przewlekłych niezakaźnych. 2h

Przygotowanie diet w leczeniu różnych schorzeń.2h

Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim, w tym:

Godziny wynikające z planu studiów 14 wykłady, 14 ćwiczenia

Konsultacje przedmiotowe w - 0h; ćw. - 0h

Egzaminy i zaliczenia w sesji w - 2h: ćw. - 4h

Inne 0 0

Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego wynikające z nakładu pracy studenta, w tym:

Przygotowanie się do zajęć, w tym studiowanie zalecanej literatury w - 8h; ćw. - 6h

Opracowanie wyników w - 0h; 2h

Przygotowanie raportu, projektu, prezentacji, dyskusji w - 0h; ćw. - 8h

Inne w - 0h; ćw. - 0h

Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu wynikająca z całego nakładu pracy studenta w - 24h; ćw. - 48h

Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu

Wykłady:

Psychodietetyka charakterystyka ,definicje, rola psychodietetyki w zdrowiu i chorobie 2h.

Zachowania zdrowotne; pojęcie i istota zachowań zdrowotnych, rodzaje zachowań zdrowotnych, struktura zachowań zdrowotnych, styl życia 4h.

Modele wyjaśniające zachowania zdrowotne i zmianę zachowań; modele motywacyjne, modele postintencjonalne, modele procesualne i fazowe 2h.

Postawy względem żywności i żywienia. Wpływ postaw człowieka na zachowania żywieniowe. Funkcje jedzenia 4h.

Cielesność kultura a wartości ciała, cielesność jako podstawa Ja i tożsamości, cielesność a zdrowie 2h.

Ćwiczenia:

Obraz własnej osoby, samoocena, samoakceptacja a kształtowanie zachowań zdrowotnych i nawyków żywieniowych 2h.

Emocje udział emocji pozytywnych w osiąganiu zdrowia i kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych, rola pozytywnego myślenia, optymizm 2h.

Rola psychodietetyki w powstawaniu i przebiegu chorób cywilizacyjnych; choroby

serca, cukrzyca, choroby nowotworowe, choroby autoimmunologiczne 2h.

Psychologiczne i społeczne aspekty otyłości i nadwagi oraz ich skutki zdrowotne a także sposoby radzenia sobie z nimi 2h.

Zaburzenia w odżywianiu; anoreksja i bulimia; charakterystyka zaburzeń, symptomy, objawy, sposoby radzenia sobie z nimi 4h.

Czynniki społeczne i psychologiczne determinujące zachowania żywieniowe u dzieci i młodzieży. Kształtowanie nawyków żywieniowych 2h.

Obciążenie pracą studenta

Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim, w tym:

Godziny wynikające z planu studiów 28

Konsultacje przedmiotowe 0

Egzaminy i zaliczenia w sesji 0

Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego wynikające z nakładu pracy studenta, w tym:

Przygotowanie się do zajęć, w tym studiowanie zalecanej literatury 18

Opracowanie wyników 0

Przygotowanie raportu, projektu, prezentacji, dyskusji 15

Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu wynikająca z całego nakładu pracy studenta 57

Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu 1.

Literatura:

Literatura podstawowa (dietetyka)

[1] Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydaw. Lek. PZWL, 2014

[2] Gertig H., Przysławski J. Bromatologia zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2007.

Literatura podstawowa (psychologiczna)

[1] Heszen I., Sęk H. — Psychologia zdrowia, Warszawa, 2007, PWN

[2] Łuszczyńska A. — Zmiana zachowań zdrowotnych; dlaczego dobre chęci nie wystarczają?, Gdańsk, 2004, GWP

[3] Gawęcki J., Roszkowski W. (red). — Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Warszawa, 2010, PWN

[4] Heszen I., Życińska J (red). — Psychologia zdrowia; w poszukiwaniu pozytywnych inspiracji, Warszawa, 2008, Wydawnictwo SWPS Academica.

Literatura uzupełniająca (dietetyka)

czasopisma - Żywienie Człowieka i Metabolizm

Literatura uzupełniająca (psychologia)

[1] Marchewka A, Dąbrowski Z., Żołądź J.A. (red.) — Fizjologia starzenia się; profilaktyka i rehabilitacja, Warszawa, 2012, PWN

[2] Gawęcki J. (red) — Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa, 2010, PWN

[3] Grzymisławski M., Gawęcki J. (red) — Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Warszawa, 2010, PWN

[4] Jane O. — Psychologia odżywiania się; Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Kraków, 2011, WUJ

[5] Łuszczyńska A. — Nadwaga i otyłość, Warszawa, 2012, PWN

[6] Smith L.W. — Psychika i ciało, Warszawa, 1998, Prószyński i S-ka.

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia (dietetyka)

K-W08 Wykazuje wiedzę o zdrowiu i zagrożeniu zdrowia wynikającą z chorób dietozależnych.

K-W14 Prezentuje wiedzę dotyczącą wpływu stylu życia w prewencji wybranych chorób.

K-U02 Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla chorych i zdrowych osób.

K-K02 Posiada umiejętności propagowania i wdrażania działań profilaktycznych w chorobach dietozależnych.

Efekty kształcenia (psychologia)

EK1 Wiedza: Zna podstawowe pojęcia i mechanizmy psychospołeczne związane ze zdrowiem i jego ochroną w zakresie niezbędnym dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów.

EK2 Wiedza: Zna teoretyczne podstawy działań interwencyjnych wobec jednostek oraz grup społecznych.

EK3 Umiejętności: Potrafi komunikować się z jednostką oraz grupą społeczną w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem studiów.

EK4 Kompetencje społeczne: Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.

EK5 Kompetencje społeczne: Okazuje szacunek wobec pacjenta, klienta, grup społecznych oraz troskę o ich dobro.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady - Zaliczenie pisemne

Ćwiczenia - kolokwium, przygotowanie diety w wybranym schorzeniu

Kryteria oceniania:

pozytywna ocena z zaliczenia pisemnego:

na ocenę 3 - 60% wiadomości

na ocenę 4 - 75% wiadomości

na ocenę 5 - 95% wiadomości

Ocena formującą - składowe:

1. Aktywność na zajęciach.

2. Kolokwium.

Ocena podsumowująca:

1. Średnia ważona ocen formujących.

Warunki zaliczenia przedmiotu:

1. Uczestnictwo w zajęciach.

2. Uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium.

Kryteria oceny:

Efekt kształcenia 1:

na ocenę 3,0: W ograniczonym stopniu zna podstawowe pojęcia i mechanizmy

psychospołeczne związane ze zdrowiem i jego ochrona w zakresie niezbędnym dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów

na ocenę:4,0: W wystarczającym stopniu zna podstawowe pojęcia i mechanizmy psychospołeczne związane ze zdrowiem i jego ochrona w zakresie niezbędnym dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów.

na ocenę 5,0: Szczegółowo orientuje sie w podstawowych pojęciach i mechanizmach psychospołecznych związanych ze zdrowiem i jego ochrona w zakresie niezbędnym dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów.

Efekt kształcenia 2:

na ocenę 3,0: W ograniczonym stopniu zna teoretyczne podstawy działań

interwencyjnych wobec jednostek oraz grup społecznych

na ocenę 4,0: Dobrze zna teoretyczne podstawy działań interwencyjnych wobec

jednostek oraz grup społecznych

na ocenę 5,0: Posiada szczegółowa wiedzę na temat teoretycznych podstaw

działań interwencyjnych wobec jednostek oraz grup społecznych.

Efekt kształcenia 3:

na ocenę 3,0: Potrafi w ograniczonym stopniu komunikować sie z jednostka oraz

grupa społeczna w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem studiów

na ocenę 4,0: Potrafi właściwie komunikować się z jednostka oraz grupa

społeczna w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem studiów.

na ocenę 5,0: Potrafi bardzo dobrze komunikować się z jednostka oraz grupa

społeczna w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem studiów.

Efekt kształcenia 4:

na ocenę 3,0:Potrafi w ograniczonym stopniu określić podstawowe priorytety

służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania

na ocenę 4,0: Potrafi prawidłowo określić podstawowe priorytety służący realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.

na ocenę 5,0: Potrafi odpowiednio określić większość priorytetów służących

realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.

Efekt kształcenia 5:

na ocenę 3,0: Nie dotyczy

na ocenę 4,0: Nie dotyczy

Na ocenę 5,0: Okazuje szacunek wobec pacjenta, klienta, grup społecznych oraz

troskę o ich dobro.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 28 godzin więcej informacji
Wykład, 28 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MAGDALENA NACZK-MUSIAŁ, IZABELA ZBROŃSKA
Prowadzący grup: MAGDALENA NACZK-MUSIAŁ, IZABELA ZBROŃSKA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 28 godzin więcej informacji
Wykład, 28 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: EWA MĘDRELA-KUDER, MAGDALENA NACZK-MUSIAŁ
Prowadzący grup: ROGER MADEJSKI, EWA MĘDRELA-KUDER, MAGDALENA NACZK-MUSIAŁ
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0