Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Standaryzacja obiektów hotelarskich

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TTR/HOT-SL>SOH
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Standaryzacja obiektów hotelarskich
Jednostka: Zakład Hotelarstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 06

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M11) Metoda projektów
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F6) Projekt indywidualny
(F7) Projekt zespołowy

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P3) Średnia ważona ocen formułujących

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Jerzy Raciborski

WYMAGANIA WSTĘPNE

1). Znajomość podstawowych pojęć z zakresu prawa administracyjnego i cywilnego.

2). Znajomość różnych rodzajów obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie

CELE PRZEDMIOTU

1). Zapoznanie studentów z różnymi systemami standaryzacji obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie i przygotowanie ich do wykorzystywania standaryzacji przy organizowaniu działalności hotelarskiej.

Pełny opis:

WYKŁADY

1: Standaryzacja jako pojecie odniesione do obiektów i usług hotelarskich - systemy, procedury, podstawy prawne

2: Kategoryzacja obiektów hotelarskich w prawie polskim.

3: Wymagania kategoryzacyjne, a wymagania związane z przepisami o zagospodarowaniu przestrzennym, budowlanymi, przeciwpożarowymi i sanitarnymi.

4: Postępowanie związane z lokalizacją inwestycji, zatwierdzeniem projektu budowlanego oraz pozwoleniem na budowę i użytkowanie obiektu budowlanego

5: Szczegółowe wymagania kategoryzacyjne dla hoteli, moteli i pensjonatów - praktyczne problemy ich stosowania

6: Hotel Stars Union - przykład otwartego systemu kategoryzacji obiektów hotelarskich

7: Systemy standaryzacji usług hotelarskich oparte na znakach towarowych i normach wewnętrznych organizacji gospodarczych - przykłady grupy Accor i sieci franchisingowych

8: Dobrowolne systemy kategoryzacji - przykład praktyki systemu kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej w Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej

9: Wymagania w zakresie dostosowania obiektów i infrastruktury do potrzeb osób niepełnosprawnych a standaryzacja obiektów

ĆWICZENIA

1: Wprowadzeniedopostępowaniaadministracyjnegozwiązanegozrozpoczynaniem świadczenia usług w obiektach nowych i istniejących

2: Przygotowanie dokumentacji dla wybranego obiektu podlegającego kategoryzacji - wniosek, opis, załączniki potwierdzające spełnienie wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych

3: Próba oceny istniejących obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie

4: Przygotowanie lub analiza umowy franchisingowej w hotelarstwie


OBCIĄŻENIE PRACĄ STUDENTA W SEMESTRZE

Forma aktywności Średnia liczba godzin na zrealizowanie aktywności
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim, w tym:
Godziny wynikające z planu studiów 30
Konsultacje przedmiotowe
Egzaminy i zaliczenia w sesji
Inne
Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego wynikające z nakładu pracy studenta, w tym:
Przygotowanie się do zajęć, w tym studiowanie zalecanej literatury
Opracowanie wyników
Przygotowanie raportu, projektu, prezentacji, dyskusji 20
Inne: wizytowanie wybranych obiektów 10
Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu wynikająca z ca¬łego nakładu pracy studenta
Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu 3
Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1). Błądek Z. (red) — Hotele - nowoczesne hotelarstwo - od projektowania do wyposażenia, Poznań, 2013, Palladium

2). Gospodarek J. — Prawo w turystyce, Warszawa, 2006, Difin

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1). Błądek Z. — Hotele. Programowanie, projektowanie, wyposazenie, Poznań, 2011, Palladium

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza:

Zna różne systemy standaryzacji obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie: obligatoryjne i fakultatywne, otwarte i zamknięte, normatywne i pozanormatywne

EK2 Wiedza:

Zna i rozumie pojecie znaku towarowego jako podstawy określenia standardu usług.

EK4 Umiejętności:

Potrafi zaplanować, przygotować i przeprowadzić proces kategoryzacji obiektu hotelarskiego w oparciu o wybrany system.

EK7 Kompetencje społeczne:

Jest świadom znaczenia profesjonalnej aranżacji przestrzeni obiektów hotelarskich dla bezpieczeństwa i wygody korzystających

Metody i kryteria oceniania:

OCENA FORMUJĄCA – SKŁADOWE:

1: Kolokwium

2: Projekt indywidualny

3: Projekt zespołow

OCENA PODSMOWUJĄCA

1: Średnia ważona ocen formułujących

WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU

1: udział w zajeciach

2: pozytywny wynik testu wiedzy

3: przedstawienie projektów spełniających wymagania

KRYTERIA OCENY


EFEKT KSZTAŁCENIA 1

OCENA WYMAGANIA
3,0 50% punktów z testu
4,0 60% punktów z testu
5,0 70% punktów z testu


EFEKT KSZTAŁCENIA 2

OCENA WYMAGANIA
3,0 Przygotowanie umowy franchisingowej bez istotnych błędów
4,0 Przygotowanie umowy franchisingowej bez błędów
5,0 Przygotowanie lub wyszukanie umowy franchisingowej zawierającej elementy oryginalne, szczególnie przydatne w praktyce


EFEKT KSZTAŁCENIA 3

OCENA WYMAGANIA
3,0 Przygotowanie minimum dokumentów bez istotnych błędów
4,0 Przygotowanie kompletu dokumentów bez istotnych błędów
5,0 Przygotowanie kompletu dokumentów bez błędów


EFEKT KSZTAŁCENIA 4

OCENA WYMAGANIA
3,0 Zwraca uwagę na rażące błędy w organizacji przestrzeni, zagrażające bezpieczeństwu
4,0 Zwraca uwagę na błędy w organizacji przestrzeni
5,0 Wykazuje wrażliwość na funkcjonalność i estetykę przestrzeni obiektów hotelarskich

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: JERZY RACIBORSKI
Prowadzący grup: JERZY RACIBORSKI
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0