Standaryzacja obiektów hotelarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TTR/HOT-SL>SOH | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Standaryzacja obiektów hotelarskich | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Hotelarstwa | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Grupy: | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||||||||||||||||
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU: | semestr 06 |
||||||||||||||||||||||||||||||||
FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN: | Ćwiczenia |
||||||||||||||||||||||||||||||||
METODY DYDAKTYCZNE: | (M11) Metoda projektów |
||||||||||||||||||||||||||||||||
METODY OCENY - FORMUJĄCA: | (F1) Aktywność na zajęciach |
||||||||||||||||||||||||||||||||
METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA: | (P3) Średnia ważona ocen formułujących |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Skrócony opis: |
INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Jerzy Raciborski WYMAGANIA WSTĘPNE 1). Znajomość podstawowych pojęć z zakresu prawa administracyjnego i cywilnego. 2). Znajomość różnych rodzajów obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie CELE PRZEDMIOTU 1). Zapoznanie studentów z różnymi systemami standaryzacji obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie i przygotowanie ich do wykorzystywania standaryzacji przy organizowaniu działalności hotelarskiej. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Pełny opis: |
WYKŁADY 1: Standaryzacja jako pojecie odniesione do obiektów i usług hotelarskich - systemy, procedury, podstawy prawne 2: Kategoryzacja obiektów hotelarskich w prawie polskim. 3: Wymagania kategoryzacyjne, a wymagania związane z przepisami o zagospodarowaniu przestrzennym, budowlanymi, przeciwpożarowymi i sanitarnymi. 4: Postępowanie związane z lokalizacją inwestycji, zatwierdzeniem projektu budowlanego oraz pozwoleniem na budowę i użytkowanie obiektu budowlanego 5: Szczegółowe wymagania kategoryzacyjne dla hoteli, moteli i pensjonatów - praktyczne problemy ich stosowania 6: Hotel Stars Union - przykład otwartego systemu kategoryzacji obiektów hotelarskich 7: Systemy standaryzacji usług hotelarskich oparte na znakach towarowych i normach wewnętrznych organizacji gospodarczych - przykłady grupy Accor i sieci franchisingowych 8: Dobrowolne systemy kategoryzacji - przykład praktyki systemu kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej w Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej 9: Wymagania w zakresie dostosowania obiektów i infrastruktury do potrzeb osób niepełnosprawnych a standaryzacja obiektów ĆWICZENIA 1: Wprowadzeniedopostępowaniaadministracyjnegozwiązanegozrozpoczynaniem świadczenia usług w obiektach nowych i istniejących 2: Przygotowanie dokumentacji dla wybranego obiektu podlegającego kategoryzacji - wniosek, opis, załączniki potwierdzające spełnienie wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych 3: Próba oceny istniejących obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie 4: Przygotowanie lub analiza umowy franchisingowej w hotelarstwie
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1). Błądek Z. (red) — Hotele - nowoczesne hotelarstwo - od projektowania do wyposażenia, Poznań, 2013, Palladium 2). Gospodarek J. — Prawo w turystyce, Warszawa, 2006, Difin LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1). Błądek Z. — Hotele. Programowanie, projektowanie, wyposazenie, Poznań, 2011, Palladium |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
EK1 Wiedza: Zna różne systemy standaryzacji obiektów w których świadczone są usługi hotelarskie: obligatoryjne i fakultatywne, otwarte i zamknięte, normatywne i pozanormatywne EK2 Wiedza: Zna i rozumie pojecie znaku towarowego jako podstawy określenia standardu usług. EK4 Umiejętności: Potrafi zaplanować, przygotować i przeprowadzić proces kategoryzacji obiektu hotelarskiego w oparciu o wybrany system. EK7 Kompetencje społeczne: Jest świadom znaczenia profesjonalnej aranżacji przestrzeni obiektów hotelarskich dla bezpieczeństwa i wygody korzystających |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
OCENA FORMUJĄCA – SKŁADOWE: 1: Kolokwium 2: Projekt indywidualny 3: Projekt zespołow OCENA PODSMOWUJĄCA 1: Średnia ważona ocen formułujących WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU 1: udział w zajeciach 2: pozytywny wynik testu wiedzy 3: przedstawienie projektów spełniających wymagania KRYTERIA OCENY
|
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWD
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Dziekańskie, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JERZY RACIBORSKI | |
Prowadzący grup: | JERZY RACIBORSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.