Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Usługi hotelowe i gastronomiczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TTR/HOT-SL>UHG
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Usługi hotelowe i gastronomiczne
Jednostka: Zakład Hotelarstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 04

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M11) Metoda projektów
(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F6) Projekt indywidualny
(F8) Referat

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P1) Egzamin pisemny

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Izabela Kapera

WYMAGANIA WSTĘPNE

1)Zaliczenie przedmiotu hotelarstwo

CELE PRZEDMIOTU

Cel 1. Poszerzenie wiedzy z zakresu hotelarstwa

Cel 2 Zdobycie wiedzy teoretycznej i umiejętności związanych ze świadczeniem usług hotelarskich

Cel 3 Zdobycie umiejętności w zakresie klasyfikowania i charakteryzowania usług hotelarskich

Cel 4 Zapoznanie z podstawowymi problemami występującymi przy realizacji usług hotelarskich

Cel 5 Poznanie metod oraz technik obsługi z uwzględnieniem estetyki i kultury obsługi

Cel 6 Uzyskanie umiejętności w zakresie badania opinii gości obiektu noclegowego na temat świadczonych w nim usług

Pełny opis:

WYKŁADY

1: Usługi hotelarskie – cechy i klasyfikacja – 2 godz.

2: Najważniejsze mierniki charakteryzujące hotelarstwo i jego usługi – 2 godz.

3: Usługi hotelarskie w różnych rodzajach obiektów, w tym w środkach transportu – 2 godz.

4: Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim (podstawowe pojęcia związane z gastronomią, rodzaje usług gastronomicznych) – 2 godz.

5: Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim (organizacja procesu produkcyjnego) – 2 godz.

6: Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim (jakość usług gastronomicznych, HACCP) – 1 godz.

7: Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim (współczesne zagrożenia w gastronomii i zapobieganie zagrożeniom – 1 godz.

8: Usługi dodatkowe w hotelarstwie (podział i ogólna charakterystyka usług dodatkowych) – 1 godz.

9: Usługi dodatkowe w hotelarstwie (usługi spa & wellness, hotel jako miejsce organizacji konferencji) – 1 godz.

10: Usługa hotelarska jako produkt turystyczny – wprowadzenie w tematykę 2 godz.

11: Usługa hotelarska jako produkt turystyczny –istota usługi hotelarskiej jako produktu turystycznego – 2 godz.

12: Jakość usługi hotelarskiej – 2 godz.

13: Ceny w hotelarstwie – 2 godz.

14: Promocja usług hotelarskich - wprowadzenie – 2 godz.

15: Sprzedaż usług hotelarskich – 2 godz.

16: Marketing usług hotelarskich– 2 godz.

17: Kierunki rozwoju usług hotelarskich – 2 godz..

ĆWICZENIA

1: Wprowadzenie w tematykę przedmiotu (omówienie celów przedmiotu, programu, warunków zaliczenia i literatury- 1 godz.

2: Jakość usług hotelarskich, zakłócenia jakości i sposoby przeciwdziałania - 2 godz.

3: Znaczenie opinii klienta. Ułatwienia w wyrażaniu opinii przez klienta. Zbieranie danych oraz opinii o świadczonych usługach. Przygotowanie kwestionariusza do badań – 4 godz.

4: Usługi gastronomiczne w hotelarstwie – 8 godz.

5: Usługi dodatkowe w hotelarstwie, w tym atrakcyjnie zaplanowany czas gościa – 4 godz.

6: Usługi hotelarskie w wybranych obiektach hotelarskich – prezentacja wyników badań – 9 godz.

7: Omówienie wyników i zaliczenie ćwiczeń- 2 godz.


OBCIĄŻENIE PRACĄ STUDENTA W SEMESTRZE

Forma aktywności Średnia liczba godzin na zrealizowanie aktywności
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim, w tym:
Godziny wynikające z planu studiów 60
Konsultacje przedmiotowe 4
Egzaminy i zaliczenia w sesji 6
Inne
Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego wynikające z nakładu pracy studenta, w tym:
Przygotowanie się do zajęć, w tym studiowanie zalecanej literatury 30
Opracowanie wyników
Przygotowanie raportu, projektu, prezentacji, dyskusji 50
Inne
Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu wynikająca z ca¬łego nakładu pracy studenta 150
Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu 6
Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1). Turkowski M. — Marketing usług hotelarskich, Warszawa, 2010

2). Witkiewicz Z., Wilgocki S — Organizacja i technika pracy w zakładzie gastronomicznym, Gdansk, 2008

3). Kapera I., — HOTEL PROMOTION AS VIEWED BY CUSTOMERS,Service Management, 1/2015, Szczecin, 2015

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1). Oparka S., Nowicka T., Klepacka B — Organizacja i technika pracy w hotelarstwie: skrypt praktycznej nauki zawodu,, Polanica Zdrój, 2003

2). Kapera I., — Usługi hotelarskie jako czynnik rozwoju turystyki biznesowej w Krakowie [w:] Bolesław Iwan, Marzena Kacprzak (red. nauk.) Turystyka biznesowa. Determinanty rozwoju, s. 271-289., Warszawa, 2012

3). Kapera I. — Usługi hotelarskie w transporcie morskim na przykładzie żeglugi promowej z Polski [w:] Bergier J., Zbikowski J., red. Hotelarstwo-stan i kierunki rozwoju, s.127-135., Biała Podlaska, 2008,

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza:

Zna i rozumie wybrane pojęcia z zakresu innych dziedzin związanych z turystyką i rekreacją, w tym nauk społecznych i przyrodniczych - K_W17

EK2 Umiejętności:

Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne i

gospodarcze zachodzące w sferze turystyki i rekreacji -K_U18

EK8 Kompetencje społeczne:

Potrafi wyrazić swoją opinię w sprawach zawodowych z zakresu turystyki i rekreacji - K_K09

Metody i kryteria oceniania:

OCENA FORMUJĄCA – SKŁADOWE:

1: Kolokwium

2: Projekt indywidualny

3: Referat

4: Aktywność na zajęciach

OCENA PODSMOWUJĄCA

1: Egzamin pisemny

WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU

1: Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest: 70% obecność na zajęciach, przygotowanie i wygłoszenie referatu oraz indywidualnego projektu, aktywny udział w ćwiczeniach. Po zaliczeniu ćwiczeń student przystępuje do egzaminu pisemnego w formie testowej z całości przedmiotu.

KRYTERIA OCENY


EFEKT KSZTAŁCENIA 1, 2, 3

OCENA WYMAGANIA
3,0 Egzamin testowy składa sie z 20 pytań jednokrotnego wyboru. Udzielenie właściwej odpowiedzi na co najmniej 11 z nich daje ocenę dostateczna.
4,0 Egzamin testowy składa sie z 20 pytań jednokrotnego wyboru. Udzielenie właściwej odpowiedzi na co najmniej 15 z nich daje ocenę dobra.
5,0 Egzamin testowy składa sie z 20 pytań jednokrotnego wyboru. Udzielenie właściwej odpowiedzi na co najmniej 19 z nich daje ocenę bardzo dobra.
Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0