Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hotelarstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TTR-SL>HOT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hotelarstwo
Jednostka: Zakład Hotelarstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
METODY DYDAKTYCZNE:

(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F3) Kolokwium
(F8) Referat

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Izabela Kapera

WYMAGANIA WSTĘPNE

------

CELE PRZEDMIOTU

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości z zakresu hotelarstwa, niezbędnych do pracy zawodowej bez względu na rodzaj wybranej w dalszym toku nauczania specjalności. Celem jest także zdobycie umiejętności:identyfikowania znaczenia hotelarstwa dla rozwoju turystyki, klasyfikowania i charakteryzowanie obiektów i usług hotelarskich, dostrzegania znaczenia hotelarstwa na rynku turystycznym.

Pełny opis:

WYKŁADY

1: Główne pojęcia z zakresu hotelarstwa – 1 godz.

2: Rozwój hotelarstwa na świecie i w Polsce- 2 godz.

3: Sławni hotelarze i sławne hotele świata - 2 godz.

4: Charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz.

5: Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie - 2 godz.

6: Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie- 2 godz.

7: Usługi hotelarskie - wprowadzenie w tematykę: pojecie, podział, przykłady - 2 godz.

8: Czynniki, kierunki rozwoju hotelarstwa z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju - 2 godz.

ĆWICZENIA

1: Aspekty i modele gościnności - 2 godz.

2: Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz.

3: Bezpieczeństwo gości ich mienia, regulamin hotelu, Kodeks Etyki Hotelarza - 2 godz.

4: Zasady obsługi gości hotelowych (rozmowa z gościem hotelowym rezerwacje, regulowanie należności, ocena swoich predyspozycji i przeciwwskazań do pracy w zawodzie hotelarza). - 2 godz.

5: Technika pracy w recepcji i w pozostałych częściach hotelu - 2 godz.

6: Charakterystyka poszczególnych pionów hotelu (wprowadzenie) - 2 godz.

7: Rynek hotelarski w Polsce - 2 godz.

8: Zaliczenie ćwiczeń - 1 godz.


OBCIĄŻENIE PRACĄ STUDENTA W SEMESTRZE

Forma aktywności Średnia liczba godzin na zrealizowanie aktywności
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim, w tym:
Godziny wynikające z planu studiów 30
Konsultacje przedmiotowe 0
Egzaminy i zaliczenia w sesji 5
Inne
Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego wynikające z nakładu pracy studenta, w tym:
Przygotowanie się do zajęć, w tym studiowanie zalecanej literatury 10
Opracowanie wyników 0
Przygotowanie raportu, projektu, prezentacji, dyskusji 5
Inne 0
Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu wynikająca z całego nakładu pracy studenta 50
Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu 0
Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1). 1 Milewska M., Włodarczyk B., — Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Warszawa, 2015, PWE

2). Panasiuk A., Szostak D — Hotelarstwo. Usługi, eksploatacja, zarządzanie, Warszawa, 2008, PWN

3). Kowalczyk A. — Geografia hotelarstwa, Lodź, 2001, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1). Kapera I. — Hotel gastronomy as viewed by customers, British Food Journal, 2015, Emerald , dostępny w Internecie

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza:

Ma podstawową wiedzę o hotelarstwie i instytucjach istotnych dla jej rozwoju - K_W17, K_W18

EK2 Umiejętności:

Wykonuje zadania, bierze udział w dyskusjach i wypowiada się na realizowane tematy z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa - K_W18, K_U18

EK3 Kompetencje społeczne:

EK3 Zna Kodeks Etyki Hotelarza, regulamin hotelu i procedury dotyczące zachowania personelu hotelowego. Biorąc udział w poszczególnych zadaniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników ćwiczeń - K_K09

Metody i kryteria oceniania:

OCENA PODSUMOWUJĄCA

1: Zaliczenie pisemne

WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU

1: pozytywny wynik zaliczenia pisemnego, (zaliczenie poprawkowe możliwe ustnie)

2: w ramach ćwiczeń: obecność, aktywność/wykonanie określonych zadań w trakcie ćwiczeń/kolokwium

KRYTERIA OCENY


EFEKT KSZTAŁCENIA 1

OCENA WYMAGANIA
3,0 Posiada podstawowa wiedze z zakresu hotelarstwa. Zna i rozumie pojęcia: gościnności, kategoryzacji i klasyfikacji obiektów hotelarskich w Polsce
4,0 Zna i potrafi scharakteryzować poszczególne typy obiektów hotelarskich. Zna organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce
5,0 Zna główne łańcuchy, sieci i systemy hotelowe na świecie i w Polsce.


EFEKT KSZTAŁCENIA 2

OCENA WYMAGANIA
3,0 Poprawnie wykonuje zadania na ćwiczeniach. Osiągnął minimum na zaliczeniu pisemnym
4,0 Bierze czynny udział w prowadzonych dyskusjach. Na zaliczeniu pisemnym osiągnął odpowiednia liczbę punktów
5,0 Odpowiada na pytania z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa. Na zaliczeniu osiągnął odpowiednia liczbę punktów


EFEKT KSZTAŁCENIA 3

OCENA WYMAGANIA
3,0 Zna Kodeks Etyki Hotelarza
4,0 Zna regulamin hotelu i zasady jego tworzenia
5,0 Podczas pracy w grupie na ćwiczeniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników
Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)