Żywienie człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TTR-SL>ZC |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie człowieka |
Jednostka: | Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
KATEGORIA PRZEDMIOTU: | Przedmiot podstawowy |
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU: | semestr 01 |
FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN: | Ćwiczenia |
METODY DYDAKTYCZNE: | (M16) Praca w grupach |
METODY OCENY - FORMUJĄCA: | (F1) Aktywność na zajęciach |
METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA: | (P4) Test |
Skrócony opis: |
Cel: Zapoznanie z podstawami nauki o żywieniu człowieka |
Pełny opis: |
Treści przedmiotu Wykłady Wartość odżywcza i znaczenie białek w żywieniu człowieka. Konsekwencje zdrowotne niezrównoważonego bilansu azotowego Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka. Właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny produktów a żywienie człowieka zdrowego oraz profilaktyka chorób metabolicznych Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone - rola w etiologii i profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych Właściwości biologiczne cholesterolu i oksysteroli a zdrowie Patofizjologiczne właściwości wolnych rodników. Antyoksydanty żywieniowe w profilaktyce chorób przewlekłych Znaczenie wybranych witamin i składników mineralnych w prawidłowym żywieniu Wybrane zagadnienia żywienia w turystyce, hotelarstwie i gastronomii Ćwiczenia Potrzeby energetyczne organizmu. Wyznaczenie indywidualnej podstawowej i całkowitej przemiany materii Wartość energetyczna pożywienia. Bilans energetyczny w kontroli masy ciała. Analiza spożycia energii w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Analiza podaży białka w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Analiza podaży węglowodanów przyswajalnych i błonnika pokarmowego w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Ilościowa ocena podaży tłuszczów (nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu) w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Analiza podaży witamin antyoksydacyjnych i wybranych soli mineralnych w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia |
Literatura: |
Literatura podstawowa Gawęcki J. (red) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014 Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006 Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2015 Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2012 |
Efekty uczenia się: |
Posiada podstawową wiedzę w zakresie biochemicznych i fizjologicznych podstaw żywienia człowieka oraz żywieniowych uwarunkowań stanu zdrowia Posiada podstawową wiedzę w zakresie roli żywienia w profilaktyce i etiologii niektórych schorzeń dietozależnych Posiada podstawową wiedzę w zakresie zaleceń żywieniowych i planowania żywienia człowieka zdrowego Zna terminologię w zakresie żywienia. Posiada podstawową wiedzę w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Potrafi analizować zalecenia i normy żywieniowe oraz interpretować podstawowe wskaźniki stanu odżywienia Potrafi dokonać ilościowej i jakościowej oceny sposobu żywienia człowieka zdrowego Potrafi opracować racje pokarmowe z uwzględnieniem zaleceń i norm żywieniowych w żywieniu indywidualnym zdrowego człowieka Potrafi zdiagnozować błędy i nieprawidłowości w sposobie żywienia oraz ocenić jakość zdrowotną żywności Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy żywieniowej i dbałość o zdrowy sposób żywienia Jest zdolny do rozwiązywania niektórych problemów zdrowotnych poprzez podejmowanie racjonalnych wyborów żywieniowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Opracowanie analizy wartości odżywczej indywidualnej całodziennej racji pokarmowej Kolokwium zaliczeniowe- przynajmniej 55% poprawnych odpowiedzi |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.