Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TTR-SL>ZC
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka
Jednostka: Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
KATEGORIA PRZEDMIOTU:

Przedmiot podstawowy

CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 01

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F4) Odpowiedź ustna
(F6) Projekt indywidualny

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

Cel: Zapoznanie z podstawami nauki o żywieniu człowieka

Pełny opis:

Treści przedmiotu

Wykłady

Wartość odżywcza i znaczenie białek w żywieniu człowieka. Konsekwencje zdrowotne niezrównoważonego bilansu azotowego

Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka. Właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny produktów a żywienie człowieka zdrowego oraz profilaktyka chorób metabolicznych

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone - rola w etiologii i profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych

Właściwości biologiczne cholesterolu i oksysteroli a zdrowie

Patofizjologiczne właściwości wolnych rodników. Antyoksydanty żywieniowe w profilaktyce chorób przewlekłych

Znaczenie wybranych witamin i składników mineralnych w prawidłowym żywieniu

Wybrane zagadnienia żywienia w turystyce, hotelarstwie i gastronomii

Ćwiczenia

Potrzeby energetyczne organizmu. Wyznaczenie indywidualnej podstawowej i całkowitej przemiany materii

Wartość energetyczna pożywienia. Bilans energetyczny w kontroli masy ciała. Analiza spożycia energii w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Analiza podaży białka w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Analiza podaży węglowodanów przyswajalnych i błonnika pokarmowego w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Ilościowa ocena podaży tłuszczów (nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu) w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Analiza podaży witamin antyoksydacyjnych i wybranych soli mineralnych w indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia

Literatura:

Literatura podstawowa

Gawęcki J. (red) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014

Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006

Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2015

Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2012

Efekty uczenia się:

Posiada podstawową wiedzę w zakresie biochemicznych i fizjologicznych podstaw żywienia człowieka oraz żywieniowych uwarunkowań stanu zdrowia

Posiada podstawową wiedzę w zakresie roli żywienia w profilaktyce i etiologii niektórych schorzeń dietozależnych

Posiada podstawową wiedzę w zakresie zaleceń żywieniowych i planowania żywienia człowieka zdrowego

Zna terminologię w zakresie żywienia. Posiada podstawową wiedzę w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Potrafi analizować zalecenia i normy żywieniowe oraz interpretować podstawowe wskaźniki stanu odżywienia

Potrafi dokonać ilościowej i jakościowej oceny sposobu żywienia człowieka zdrowego

Potrafi opracować racje pokarmowe z uwzględnieniem zaleceń i norm żywieniowych w żywieniu indywidualnym zdrowego człowieka

Potrafi zdiagnozować błędy i nieprawidłowości w sposobie żywienia oraz ocenić jakość zdrowotną żywności

Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy żywieniowej i dbałość o zdrowy sposób żywienia

Jest zdolny do rozwiązywania niektórych problemów zdrowotnych poprzez podejmowanie racjonalnych wyborów żywieniowych

Metody i kryteria oceniania:

Opracowanie analizy wartości odżywczej indywidualnej całodziennej racji pokarmowej

Kolokwium zaliczeniowe- przynajmniej 55% poprawnych odpowiedzi

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0