Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hotelarstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TTR-SL-P>HOT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hotelarstwo
Jednostka: Zakład Hotelarstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
KATEGORIA PRZEDMIOTU:

Przedmiot podstawowy

CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 02

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M1) Burza mózgów
(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F8) Referat

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Anna Szeliga

CELE PRZEDMIOTU

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości z zakresu hotelarstwa, niezbędnych do pracy zawodowej bez względu na rodzaj wybranej w dalszym toku nauczania specjalności. Celem jest także zdobycie umiejętności: identyfikowania znaczenia hotelarstwa dla rozwoju turystyki, klasyfikowania i charakteryzowania obiektów i usług hotelarskich, dostrzegania znaczenia hotelarstwa na rynku turystycznym.

Pełny opis:

WYKŁADY

1: Główne pojęcia z zakresu hotelarstwa – 1 godz.

2: Rozwój hotelarstwa na świecie i w Polsce- 2 godz.

3: Sławni hotelarze i sławne hotele świata - 2 godz.

4: Charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz.

5: Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie - 2 godz.

6: Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie- 2 godz.

7: Usługi hotelarskie - wprowadzenie w tematykę: pojęcie, podział, przykłady - 2 godz.

8: Czynniki, kierunki rozwoju hotelarstwa z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju - 2 godz.

ĆWICZENIA

1: Aspekty i modele gościnności - 2 godz.

2: Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz.

3: Bezpieczeństwo gości ich mienia, regulamin hotelu, Kodeks Etyki Hotelarza - 2 godz.

4: Zasady obsługi gości hotelowych (rozmowa z gościem hotelowym, ocena swoich predyspozycji i przeciwwskazań do pracy w zawodzie hotelarza). - 2 godz.

5: Technika pracy w recepcji i w pozostałych częściach hotelu - 2 godz.

6: Charakterystyka poszczególnych pionów hotelu (wprowadzenie) - 2 godz.

7: Rynek hotelarski w Polsce - 2 godz.

8: Zaliczenie ćwiczeń - 1 godz.

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, PWE, Warszawa 2015.

2. A. Panasiuk, D. Szostak (red.), Hotelarstwo. Usługi, eksploatacja, zarządzanie, PWN, Warszawa 2008.

3. Cz. Witkowski, Podstawy hotelarstwa, PWE, Warszawa 2013.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

1. A. Kowalczyk, Geografia hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2001.

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza:

Ma podstawową wiedzę o hotelarstwie i instytucjach istotnych dla jej rozwoju - K_W17, K_W18

EK2 Umiejętności:

Wykonuje zadania, bierze udział w dyskusjach i wypowiada się na realizowane tematy z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa - K_W18, K_U18

EK3 Kompetencje społeczne:

EK3 Zna Kodeks Etyki Hotelarza, regulamin hotelu i procedury dotyczące zachowania personelu hotelowego. Biorąc udział w poszczególnych zadaniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników ćwiczeń - K_K09

Metody i kryteria oceniania:

OCENA PODSUMOWUJĄCA

1: Zaliczenie pisemne

WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU

1: pozytywny wynik zaliczenia pisemnego, (zaliczenie poprawkowe możliwe ustnie)

2: w ramach ćwiczeń: obecność, aktywność, wykonanie określonych zadań w trakcie ćwiczeń, referat

KRYTERIA OCENY

EFEKT KSZTAŁCENIA 1

OCENA WYMAGANIA

3,0 Posiada podstawowa wiedze z zakresu hotelarstwa. Zna i rozumie pojęcia: gościnności, kategoryzacji i klasyfikacji obiektów hotelarskich w Polsce

4,0 Zna i potrafi scharakteryzować poszczególne typy obiektów hotelarskich. Zna organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce

5,0 Zna główne łańcuchy, sieci i systemy hotelowe na świecie i w Polsce.

EFEKT KSZTAŁCENIA 2

OCENA WYMAGANIA

3,0 Poprawnie wykonuje zadania na ćwiczeniach. Osiągnął minimum na zaliczeniu pisemnym

4,0 Bierze czynny udział w prowadzonych dyskusjach. Na zaliczeniu pisemnym osiągnął odpowiednia liczbę punktów

5,0 Odpowiada na pytania z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa. Na zaliczeniu osiągnął odpowiednia liczbę punktów

EFEKT KSZTAŁCENIA 3

OCENA WYMAGANIA

3,0 Zna Kodeks Etyki Hotelarza

4,0 Zna regulamin hotelu i zasady jego tworzenia

5,0 Podczas pracy w grupie na ćwiczeniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANNA SZELIGA
Prowadzący grup: AGNIESZKA KOSIŃSKA, ANNA SZELIGA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0