Hotelarstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TTR-SL-P>HOT |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hotelarstwo |
Jednostka: | Zakład Hotelarstwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
KATEGORIA PRZEDMIOTU: | Przedmiot podstawowy |
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU: | semestr 02 |
FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN: | Ćwiczenia |
METODY DYDAKTYCZNE: | (M1) Burza mózgów |
METODY OCENY - FORMUJĄCA: | (F1) Aktywność na zajęciach |
METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA: | (P4) Test |
Skrócony opis: |
INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr Anna Szeliga CELE PRZEDMIOTU Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości z zakresu hotelarstwa, niezbędnych do pracy zawodowej bez względu na rodzaj wybranej w dalszym toku nauczania specjalności. Celem jest także zdobycie umiejętności: identyfikowania znaczenia hotelarstwa dla rozwoju turystyki, klasyfikowania i charakteryzowania obiektów i usług hotelarskich, dostrzegania znaczenia hotelarstwa na rynku turystycznym. |
Pełny opis: |
WYKŁADY 1: Główne pojęcia z zakresu hotelarstwa – 1 godz. 2: Rozwój hotelarstwa na świecie i w Polsce- 2 godz. 3: Sławni hotelarze i sławne hotele świata - 2 godz. 4: Charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz. 5: Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie - 2 godz. 6: Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie- 2 godz. 7: Usługi hotelarskie - wprowadzenie w tematykę: pojęcie, podział, przykłady - 2 godz. 8: Czynniki, kierunki rozwoju hotelarstwa z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju - 2 godz. ĆWICZENIA 1: Aspekty i modele gościnności - 2 godz. 2: Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce - 2 godz. 3: Bezpieczeństwo gości ich mienia, regulamin hotelu, Kodeks Etyki Hotelarza - 2 godz. 4: Zasady obsługi gości hotelowych (rozmowa z gościem hotelowym, ocena swoich predyspozycji i przeciwwskazań do pracy w zawodzie hotelarza). - 2 godz. 5: Technika pracy w recepcji i w pozostałych częściach hotelu - 2 godz. 6: Charakterystyka poszczególnych pionów hotelu (wprowadzenie) - 2 godz. 7: Rynek hotelarski w Polsce - 2 godz. 8: Zaliczenie ćwiczeń - 1 godz. |
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: 1. M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, PWE, Warszawa 2015. 2. A. Panasiuk, D. Szostak (red.), Hotelarstwo. Usługi, eksploatacja, zarządzanie, PWN, Warszawa 2008. 3. Cz. Witkowski, Podstawy hotelarstwa, PWE, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. A. Kowalczyk, Geografia hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2001. |
Efekty uczenia się: |
EK1 Wiedza: Ma podstawową wiedzę o hotelarstwie i instytucjach istotnych dla jej rozwoju - K_W17, K_W18 EK2 Umiejętności: Wykonuje zadania, bierze udział w dyskusjach i wypowiada się na realizowane tematy z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa - K_W18, K_U18 EK3 Kompetencje społeczne: EK3 Zna Kodeks Etyki Hotelarza, regulamin hotelu i procedury dotyczące zachowania personelu hotelowego. Biorąc udział w poszczególnych zadaniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników ćwiczeń - K_K09 |
Metody i kryteria oceniania: |
OCENA PODSUMOWUJĄCA 1: Zaliczenie pisemne WARUNKI ZALICZENIA PRZEDMIOTU 1: pozytywny wynik zaliczenia pisemnego, (zaliczenie poprawkowe możliwe ustnie) 2: w ramach ćwiczeń: obecność, aktywność, wykonanie określonych zadań w trakcie ćwiczeń, referat KRYTERIA OCENY EFEKT KSZTAŁCENIA 1 OCENA WYMAGANIA 3,0 Posiada podstawowa wiedze z zakresu hotelarstwa. Zna i rozumie pojęcia: gościnności, kategoryzacji i klasyfikacji obiektów hotelarskich w Polsce 4,0 Zna i potrafi scharakteryzować poszczególne typy obiektów hotelarskich. Zna organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce 5,0 Zna główne łańcuchy, sieci i systemy hotelowe na świecie i w Polsce. EFEKT KSZTAŁCENIA 2 OCENA WYMAGANIA 3,0 Poprawnie wykonuje zadania na ćwiczeniach. Osiągnął minimum na zaliczeniu pisemnym 4,0 Bierze czynny udział w prowadzonych dyskusjach. Na zaliczeniu pisemnym osiągnął odpowiednia liczbę punktów 5,0 Odpowiada na pytania z uwzględnieniem terminologii z zakresu hotelarstwa. Na zaliczeniu osiągnął odpowiednia liczbę punktów EFEKT KSZTAŁCENIA 3 OCENA WYMAGANIA 3,0 Zna Kodeks Etyki Hotelarza 4,0 Zna regulamin hotelu i zasady jego tworzenia 5,0 Podczas pracy w grupie na ćwiczeniach uwzględnia dobro pozostałych uczestników |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Dziekańskie, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA SZELIGA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA KOSIŃSKA, ANNA SZELIGA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.