Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka i suplementacja

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WKF/BO-SL>DIET
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dietetyka i suplementacja
Jednostka: Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
KATEGORIA PRZEDMIOTU:

Przedmiot podstawowy

CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 01

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M11) Metoda projektów
(M15) Praca pod kierunkiem
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja
(M7) Konsultacje
(M8) Pogadanka

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F6) Projekt indywidualny

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr hab. Maria Gacek, prof AWF

WYMAGANIA WSTĘPNE

1) Podstawy żywienia człowieka

2) Podstawy biochemii i fizjologii człowieka

CELE PRZEDMIOTU

Cel 1 Edukacja w zakresie roli żywienia i suplementacji diety

Cel 2 Kształtowanie wzorców prawidłowego żywienia

Cel 3 > Przygotowanie edukatorów w zakresie dietetyki i suplementacji

Pełny opis:


TREŚCI PROGRAMOWE

WYKŁADY

L.P. TEMATYKA ZAJĘĆ OPIS SZCZEGOŁOWY BLOKÓW TERMATYCZNYCH LICZBA GODZIN
W 1 Terminologia dietetyki i suplementacji 2
W 2 Żywność nowej generacji 4
W 3 Żywieniowe wspomaganie wysiłku fizycznego i regeneracji powysiłkowej 3
W 4 Charakterystyka diet alternatywnych 3
W 5 Suplementacja diety osób starszych 3


ĆWICZENIA

L.P. TEMATYKA ZAJĘĆ OPIS SZCZEGOŁOWY BLOKÓW TERMATYCZNYCH LICZBA GODZIN
Ć 1 Opracowanie założeń do jadłospisu osób starszych 6
Ć 2 Jakościowe opracowanie racji pokarmowej dla osób starszych 2
Ć 3 Planowanie racji pokarmowej pod względem ilościowym z uwzględnieniem norm żywieniowych i zaleceń Piramidy Żywienia Seniorów 7
RAZEM: 30
Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1) Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska H., Rudnicka A., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.

2) Podstawy żywienia i dietoterapia, N. Peckenpaugh, D. Gajewska (red. pol.), Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.

3) Podstawy dietetyki, Bujko J., SGGW, Warszawa 2015.

4)Dietetyka sportowa,Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., PZWL, Warszawa 2020

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza: Dysponuje podstawową wiedzą w zakresie zaleceń żywieniowych i suplementacji diety

EK2 Wiedza: Opisuje podstawowe modele racjonalnego i alternatywnego żywienia

EK3 Wiedza: Zna podstawową terminologię w zakresie dietetyki i suplementacji oraz zasady planowania postępowania dietetycznego i suplementacji diety osób starszych

EK1 Umiejętności: Potrafi ocenić potrzeby żywieniowe i zaplanować postępowanie dietetyczne i suplementacyjne

EK1 Kompetencje społeczne: Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy o żywieniu i suplementacji diety

EK2 Kompetencje społeczne: Jest zdolny do rozwiązywania niektórych problemów zdrowotnych poprzez proponowanie zaleceń żywieniowych

EFEKTY UCZENIA: KFOS1_W09, KFOS1_W11,KFOS1_U07, KFOS1_U16, KFOS1_U21, KFOS1_K01, KFOS1_K08

Metody i kryteria oceniania:

EFEKT KSZTAŁCENIA 1

NA OCENĘ 3 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 51%

NA OCENĘ 4 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 71%

NA OCENĘ 5 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 91%

EFEKT KSZTAŁCENIA 2

NA OCENĘ 3 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 51%

NA OCENĘ 4 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 71%

NA OCENĘ 5 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 91%

EFEKT KSZTAŁCENIA 3

NA OCENĘ 3 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOSTATECZNYM

NA OCENĘ 4 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOBRYM

NA OCENĘ 5 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE BARDZO DOBRYM

EFEKT KSZTAŁCENIA 4

NA OCENĘ 3 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOSTATECZNYM

NA OCENĘ 4 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOBRYM

NA OCENĘ 5 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE BARDZO DOBRYM

EFEKT KSZTAŁCENIA 5

NA OCENĘ 3 - UMIARKOWANIE POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

NA OCENĘ 4 - POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

NA OCENĘ 5 - BARDZO POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

EFEKT KSZTAŁCENIA 6

NA OCENĘ 3 - UMIARKOWANIE POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

NA OCENĘ 4 - POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

NA OCENĘ 5 - BARDZO POZYTYWNA POSTAWA WOBEC RACJONALNEGO ŻYWIENIA

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: BARBARA FRĄCZEK
Prowadzący grup: BARBARA FRĄCZEK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MARIA GACEK
Prowadzący grup: MARIA GACEK, MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)