Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WKF-SL>ZYW
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka
Jednostka: Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 03

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja
(M7) Konsultacje

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F2) Ćwiczenia praktyczne
(F6) Projekt indywidualny

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawami nauki o zywieniu człowieka. Wymagania wstępne to: znajomość zagadnień z biochemii, anatomii i fizjologii człowieka w zakresie budowy i funkcjonowania układu pokarmowego. Przedmiot obejmuje 30 godzin wykładów i 15 godzin ćwiczeń.

Pełny opis:

Treści przedmiotu

Wykłady

W1 Założenia prawidłowego żywienia człowieka. Piramidy żywieniowe- piramida żywienia dla osób starszych.

W2 Zapotrzebowanie energetyczne człowieka. Metody pomiaru wydatku energetycznego.

W3 Białko w żywieniu człowieka. Klasyfikacja, trawienie i metabolizm oraz rola białek w organizmie. Wartość odżywcza i źródła białek, zapotrzebowanie na białko i zalecenia żywieniowe dla osób starszych. Konsekwencje zdrowotne niezrównoważonego bilansu azotowego.

W4 i W5 Rodzaje, źródła i metabolizm węglowodanów. Właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny produktów a żywienie człowieka zdrowego oraz profilaktyka chorób metabolicznych. Zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania węglowodanów.

W6 Metabolizm tłuszczów, rodzaje i źródła kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych. Kwasy tłuszczowe trans, nasycone i nienasycone- rola w etiologii i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

W7 Właściwości biologiczne cholesterolu i oksysteroli. Zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania tłuszczów w profilaktyce chorób przewlekłych.

W8 i W9 Znaczenie witamin w racjonalnym żywieniu. Patofizjologiczne właściwości wolnych rodników. Antyoksydanty żywieniowe w profilaktyce chorób degeneracyjnych. Produkty spożywcze jako źródło antyoksydantów.

W10 i W11 Znaczenie składników mineralnych w racjonalnym żywieniu. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa. Gospodarka wodna ustroju- zasady prawidłowego nawadniania.

W12 Wartość odżywcza wybranych grup produktów spożywczych. Przegląd i wpływ substancji biologicznie czynnych zawartych w żywności.Wzbogacanie żywności.

W13 Substancje dodatkowe w żywności.

W14 Zanieczyszczenia żywności i substancje antyodżywcze.

Ćwiczenia

C1. Charakterystyka procesów metabolicznych. Potrzeby energetyczne organizmu. Wyznaczanie poziomu indywidualnej podstawowej przemiany materii

C2. Całkowita przemiana materii. Obliczanie indywidualnego dobowego wydatku energetycznego.

C3. Wartość energetyczna pożywienia i posiłków. Obliczanie kaloryczności diety zwyczajowej. Bilans energetyczny organizmu.

C4. Obliczanie indywidualnego zapotrzebowania na makroskładniki pokarmowe.

C5 Analiza całodziennej racji pokarmowej z uwzględnieniem podaży białka, węglowodanów przyswajalnych, błonnika, podaży tłuszczów (nasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu) w całodziennej racji pokarmowej.

C6 Ilościowa ocena podaży witamin i składników mineralnych w zwyczajowej diecie studentów.

C7 Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. Analiza norm żywieniowych.

Literatura:

Literatura podstawowa Gawęcki J. (red) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014

Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006

Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2015

Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017

Efekty uczenia się:

Posiada podstawową wiedzę w zakresie biochemicznych i fizjologicznych podstaw żywienia człowieka, zaleceń żywieniowych i planowania żywienia człowieka zdrowego. Zna podstawową terminologię w zakresie żywienia. Posiada podstawową wiedzę w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Potrafi dokonać ilościowej i jakościowej oceny sposobu żywienia człowieka zdrowego. Potrafi zdiagnozować błędy i nieprawidłowości w sposobie żywienia oraz ocenić jakość zdrowotną żywności.

Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy żywieniowej i dbałość o zdrowy sposób żywienia. Jest zdolny do rozwiązywania niektórych problemów zdrowotnych poprzez podejmowanie racjonalnych wyborów żywieniowych. Jest świadomy znaczenia prozdrowotnego sposobu żywienia w zachowaniu zdrowia.

Metody i kryteria oceniania:

Opracowanie analizy wartości odżywczej indywidualnej całodziennej racji pokarmowej.

Kolokwium zaliczeniowe- przynajmniej 51% poprawnych odpowiedzi

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA
Prowadzący grup: BARBARA FRĄCZEK, MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)