Żywienie człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WKF-SL>ZYW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie człowieka |
Jednostka: | Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU: | semestr 03 |
FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN: | Ćwiczenia |
METODY DYDAKTYCZNE: | (M16) Praca w grupach |
METODY OCENY - FORMUJĄCA: | (F1) Aktywność na zajęciach |
METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA: | (P4) Test |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawami nauki o zywieniu człowieka. Wymagania wstępne to: znajomość zagadnień z biochemii, anatomii i fizjologii człowieka w zakresie budowy i funkcjonowania układu pokarmowego. Przedmiot obejmuje 30 godzin wykładów i 15 godzin ćwiczeń. |
Pełny opis: |
Treści przedmiotu Wykłady W1 Założenia prawidłowego żywienia człowieka. Piramidy żywieniowe- piramida żywienia dla osób starszych. W2 Zapotrzebowanie energetyczne człowieka. Metody pomiaru wydatku energetycznego. W3 Białko w żywieniu człowieka. Klasyfikacja, trawienie i metabolizm oraz rola białek w organizmie. Wartość odżywcza i źródła białek, zapotrzebowanie na białko i zalecenia żywieniowe dla osób starszych. Konsekwencje zdrowotne niezrównoważonego bilansu azotowego. W4 i W5 Rodzaje, źródła i metabolizm węglowodanów. Właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego. Indeks glikemiczny produktów a żywienie człowieka zdrowego oraz profilaktyka chorób metabolicznych. Zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania węglowodanów. W6 Metabolizm tłuszczów, rodzaje i źródła kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych. Kwasy tłuszczowe trans, nasycone i nienasycone- rola w etiologii i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. W7 Właściwości biologiczne cholesterolu i oksysteroli. Zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania tłuszczów w profilaktyce chorób przewlekłych. W8 i W9 Znaczenie witamin w racjonalnym żywieniu. Patofizjologiczne właściwości wolnych rodników. Antyoksydanty żywieniowe w profilaktyce chorób degeneracyjnych. Produkty spożywcze jako źródło antyoksydantów. W10 i W11 Znaczenie składników mineralnych w racjonalnym żywieniu. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa. Gospodarka wodna ustroju- zasady prawidłowego nawadniania. W12 Wartość odżywcza wybranych grup produktów spożywczych. Przegląd i wpływ substancji biologicznie czynnych zawartych w żywności.Wzbogacanie żywności. W13 Substancje dodatkowe w żywności. W14 Zanieczyszczenia żywności i substancje antyodżywcze. Ćwiczenia C1. Charakterystyka procesów metabolicznych. Potrzeby energetyczne organizmu. Wyznaczanie poziomu indywidualnej podstawowej przemiany materii C2. Całkowita przemiana materii. Obliczanie indywidualnego dobowego wydatku energetycznego. C3. Wartość energetyczna pożywienia i posiłków. Obliczanie kaloryczności diety zwyczajowej. Bilans energetyczny organizmu. C4. Obliczanie indywidualnego zapotrzebowania na makroskładniki pokarmowe. C5 Analiza całodziennej racji pokarmowej z uwzględnieniem podaży białka, węglowodanów przyswajalnych, błonnika, podaży tłuszczów (nasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu) w całodziennej racji pokarmowej. C6 Ilościowa ocena podaży witamin i składników mineralnych w zwyczajowej diecie studentów. C7 Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. Analiza norm żywieniowych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa Gawęcki J. (red) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014 Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006 Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2015 Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017 |
Efekty uczenia się: |
Posiada podstawową wiedzę w zakresie biochemicznych i fizjologicznych podstaw żywienia człowieka, zaleceń żywieniowych i planowania żywienia człowieka zdrowego. Zna podstawową terminologię w zakresie żywienia. Posiada podstawową wiedzę w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Potrafi dokonać ilościowej i jakościowej oceny sposobu żywienia człowieka zdrowego. Potrafi zdiagnozować błędy i nieprawidłowości w sposobie żywienia oraz ocenić jakość zdrowotną żywności. Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy żywieniowej i dbałość o zdrowy sposób żywienia. Jest zdolny do rozwiązywania niektórych problemów zdrowotnych poprzez podejmowanie racjonalnych wyborów żywieniowych. Jest świadomy znaczenia prozdrowotnego sposobu żywienia w zachowaniu zdrowia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Opracowanie analizy wartości odżywczej indywidualnej całodziennej racji pokarmowej. Kolokwium zaliczeniowe- przynajmniej 51% poprawnych odpowiedzi |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Dziekańskie, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA | |
Prowadzący grup: | BARBARA FRĄCZEK, MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Dziekańskie - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.