Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietoprofilaktyka i dietoterapia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WKFA-SM>DIETPT
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dietoprofilaktyka i dietoterapia
Jednostka: Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
CZAS TRWANIA PRZEDMIOTU:

semestr 01

FORMA ZAJĘĆ, LICZBA GODZIN:

Ćwiczenia
Wykład

METODY DYDAKTYCZNE:

(M1) Burza mózgów
(M11) Metoda projektów
(M12) Metoda sytuacyjna
(M13) Opis
(M14) Pokaz slajdów
(M15) Praca pod kierunkiem
(M16) Praca w grupach
(M17) Prezentacje multimedialne
(M22) Wykłady
(M4) Dyskusja
(M5) e-Learning
(M8) Pogadanka
(M9) Metoda problemowa

METODY OCENY - FORMUJĄCA:

(F1) Aktywność na zajęciach
(F6) Projekt indywidualny
(F7) Projekt zespołowy

METODY OCENY - PODSUMOWUJĄCA:

(P4) Test

Skrócony opis:

INFORMACJE O NAUCZYCIELACH AKADEMICKICH

OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA KARTĘ: dr hab. Maria Gacek, prof. AWF

WYMAGANIA WSTĘPNE

1)Podstawy biochemii i fizjologii człowieka

2)Podstawy żywienia człowieka

3)Podstawy dietetyki

4)Podstawy edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia

CELE PRZEDMIOTU

Cel 1 Edukacja w zakresie roli żywienia w etiologii, profilaktyce oraz terapii wybranych chorób przewlekłych

Cel 2/B> > Przygotowanie edukatorów w zakresie dietoprofilaktyki i dietoterapii osób starszych

Pełny opis:


TREŚCI PROGRAMOWE

WYKŁADY

L.P. TEMATYKA ZAJĘĆ OPIS SZCZEGOŁOWY BLOKÓW TERMATYCZNYCH LICZBA GODZIN
W 1 Programowanie metaboliczne (żywieniowe) a zdrowie 2
W 2 Dieta podstawowa osób starszych 2
W 3 Charakterystyka, zastosowanie i założenia diet leczniczych 4
W 4 Diety w wybranych chorobach przewlekłych (hiperurykemia i dna moczanowa, DASH) 2
W 5 Żywienie w profilaktyce i terapii chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona i Alzheimera) 2
W 6 Nutrigentyka i nutrigenomika a personalizacja diety 2
W 7 Nietolerancje pokarmowe 1


ĆWICZENIA

L.P. TEMATYKA ZAJĘĆ OPIS SZCZEGOŁOWY BLOKÓW TERMATYCZNYCH LICZBA GODZIN
Ć 1 Zajęcia wprowadzające. Ogólne wytyczne dotyczące opracowania założeń do jadłospisów 2
Ć 2 Ocena sposobu żywienia. Metodologia i ocena jadłospisów wybranymi metodami 4
Ć 3 Ocena stanu odżywienia. Metodologia i wyznaczanie wybranych wskaźników 4
Ć 4 Dieta w profilaktyce i przebiegu chorób neurodegeneracyjnych. Opracowanie jadłospisu dla osoby z chorobą Alzheimera 4
Ć 5 Niedożywienie - przyczyny, konsekwencje i zalecenia żywieniowe. Analiza przypadku na podstawie karty szpitalnej pacjenta. Opracowanie założeń do jadłospisu i przykładowej racji pokarmowej dla osoby ze stwierdzonym niedożywieniem 4
Ć 6 Założenia i cele leczenia dietetycznego chorych na cukrzycę. Obliczanie IG, ŁG, WW. Opracowanie założeń i przykładowej racji pokarmowej dla osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 6
Ć 7 Rola postępowania dietetycznego w CHUK, analiza przypadku, opracowanie założeń do jadłospisu 2
Ć 8 Żywieniowe wspomaganie profilaktyki osteoporozy 2
Ć 9 Żywienie w dnie moczanowej, analiza przypadku 2
RAZEM: 45

Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim - 45 godzin (w tym 15 godzin wykładów i 30 godzin ćwiczeń).

Godziny bez udziału nauczyciela akademickiego, wynikające z nakładu pracy studenta -10 godzin (w tym przegląd literatury 5 godzin, przygotowanie projektu i jego prezentacji 5 godzin).

Sumaryczna liczba godzin, wynikająca z całego nakładu pracy studenta- 55 godzin.

Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu: 2

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1) Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

2) Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2019

3) Czasopisma naukowe: Roczniki PZH, Żywienie Człowieka i Metabolizm, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Gerontologia Polska

LITERATURA DODATKOWA:

1) Peckenpaugh N, Gajewska D. (red. pol.) Podstawy żywienia i dietoterapia. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011

2) Barker H, Chojnacki J, Payne A. Dietetyka i żywienie kliniczne. Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2017

3) Peckenpaugh N, Gajewska D. (red. pol.) Podstawy żywienia i dietoterapia. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011

4) Pluskiewicz W (red.) Osteoporoza. Wyd. Medical Tribune Polska, Warszawa, 2015

Efekty uczenia się:

EK1 Wiedza: Dysponuje rozszerzoną wiedzą w zakresie znaczenia diety w pierwotnej i wtórnej profilaktyce oraz leczeniu wybranych chorób przewlekłych

EK2 Wiedza: Zna terminologię w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz zasady planowania postępowania dietetycznego w profilaktyce i terapii wybranych jednostek chorobowych

EK1 Umiejętności: Potrafi ocenić potrzeby żywieniowe i zaplanować zindywidualizowane postępowanie dietetyczne z uwzględnieniem stanu zdrowia

EK1 Kompetencje społeczne: Jest zorientowany na wzbogacanie wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki w różnych etapach ontogenezy

EFEKTY UCZENIA: KFOS2_W08, KFOS2_W17, KFOS2_U11, KFOS2_K01, KFOS2_K05, KFOS2_K06

Metody i kryteria oceniania:

EFEKT KSZTAŁCENIA 1

NA OCENĘ 3 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 51%

NA OCENĘ 4 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 71%

NA OCENĘ 5 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 91%

EFEKT KSZTAŁCENIA 2

NA OCENĘ 3 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 51%

NA OCENĘ 4 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 71%

NA OCENĘ 5 - POPRAWNOŚĆ ROZWIĄZANIA TESTU WIEDZY NA POZIOMIE 91%

EFEKT KSZTAŁCENIA 3

NA OCENĘ 3 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOSTATECZNYM

NA OCENĘ 4 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOBRYM

NA OCENĘ 5 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE BARDZO DOBRYM

EFEKT KSZTAŁCENIA 4

NA OCENĘ 3 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOSTATECZNYM

NA OCENĘ 4 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE DOBRYM

NA OCENĘ 5 - OPANOWANIE UMIEJĘTNOŚCI NA POZIOMIE BARDZO DOBRYM

EFEKT KSZTAŁCENIA 5

NA OCENĘ 3 - UMIARKOWANIE POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

NA OCENĘ 4 - POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

NA OCENĘ 5 - BARDZO POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

EFEKT KSZTAŁCENIA 6

NA OCENĘ 3 - UMIARKOWANIE POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

NA OCENĘ 4 - POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

NA OCENĘ 5 - BARDZO POZYTYWNA POSTAWA WOBEC PRAWIDŁOWEJ DIETY

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MARIA GACEK
Prowadzący grup: MARIA GACEK, MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Dziekańskie - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-03-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MARIA GACEK
Prowadzący grup: MARIA GACEK, Monika Szot
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Dziekańskie - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-03-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Dziekańskie, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: MARIA GACEK
Prowadzący grup: MARIA GACEK, MAŁGORZATA MORAWSKA-TOTA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Dziekańskie - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)